Rioolaansluiting

Wat is een rioolaansluiting?

De rioolaansluiting omvat zowel de afvoerbuizen op openbaar domein als de eventueel aanwezige toezichtputjes die zich op openbaar domein of privédomein bevinden. De rioolaansluiting laat je realiseren door de rioolbeheerder actief in jouw gemeente.

Bij wie moet ik mijn rioolaansluiting aanvragen?

> Rioolaansluiting aanvragen via Riopact

In onderstaande gemeenten voert Riopact rioolaansluitingen uit:

Oost-Vlaanderen

Assenede
Berlare
Eeklo
Evergem
Geraardsbergen
Herzele
Kaprijke
Kruibeke
Laarne
Moerbeke
Ninove
Sint-Gillis-Waas
Sint-Laureins
Sint-Niklaas
Stekene
Waasmunster
Wachtebeke

West-Vlaanderen

Anzegem
Avelgem
Deerlijk
Dentergem
Heuvelland
Kuurne
Lo-Reninge
Menen
Mesen
Meulebeke
Oostrozebeke
Spiere-Helkijn
Tielt
Vleteren
Waregem
Wielsbeke
Wingene
Zedelgem
Zonnebeke
Zwevegem

Vlaams-Brabant

Aarschot
Diest
Haacht
Herent
Hoeilaart
Kraainem
Kampenhout
Keerbergen
Kortenberg
Londerzeel
Opwijk
Scherpenheuvel-Zichem
Vilvoorde
Wezembeek-Oppem

Limburg

As

> Rioolaansluiting aanvragen via jouw gemeente

In volgende gemeenten voert Riopact de rioolaansluitingen uit, maar dient de aanvraag te gebeuren via de gemeente:

Denderleeuw
Haaltert
Ieper
Ledegem
Leuven
Lievegem
Maldegem
Meise
Roosdaal
Temse
Wetteren
Wervik
Wevelgem

 

Stap 1. Rioolaansluiting aanvragen bij Riopact

Wanneer?

Vraag je rioolaansluiting zo snel mogelijk na het verkrijgen van de omgevingsvergunning en minstens 8 weken vóór de aanvang van de (ver)bouwwerken aan. Waarom?

  • Je krijgt na uitvoering van onze werken duidelijkheid over de diepte, ligging en diameter van de aansluiting. Dit is belangrijk, want als je privéwaterafvoer te diep wordt aangelegd, kan die niet aangesloten worden op het openbaar rioleringsnet.
  • Je weet wat je zelf moet doen en wat de rioolbeheerder zal doen.
  • Tip: ook een drinkwateraftakking nodig? Vraag je drinkwateraftakking aan via de website van De Watergroep.

Voeg bij je aanvraag:

Waarom? Niet alle rioolaansluitingen zijn eenvoudig uit te voeren. Soms zijn bijvoorbeeld vergunningen vereist, waardoor meer tijd nodig is om je dossier te behandelen.

Rioolaansluiting aanvragen

 

Stap 2. Raming van Riopact

In bepaalde gemeenten is een vast tarief voor een standaard rioolaansluiting van toepassing. Ga dit hier na door jouw postcode of gemeente in te geven.

Standaard rioolaansluiting

Zijn deze voorwaarden van toepassing?

  • Jouw gemeente hanteert een vast tarief voor een standaard rioolaansluiting.
  • De diameter van de aansluiting is kleiner dan 200 mm.
  • De aansluiting kan loodrecht gerealiseerd worden, binnen de perceelsgrenzen, op de riolering die het meest nabij ligt (dus niet aan de overkant van de straat als het ook mogelijk is aan dezelfde kant van de straat aan te sluiten).
  • De regenwaterafvoer (RWA) en droogweerafvoer (DWA) liggen maximaal 50 cm van elkaar.
  • De diepte van de riolering op privaat domein bedraagt maximaal 1 meter (gemeten vanaf maaiveld, ter hoogte van rooilijn).
  • Er is geen bestaande rioolaansluiting aanwezig.
  • De aansluiting dient niet dringend uitgevoerd te worden (sneller dan 6 werkweken vanaf goedkeuring prijsraming).
  • Het betreft geen rioolaansluiting in het kader van een verkaveling of andere ontwikkeling met impact op de rioolinfrastructuur.

Dan kunnen we bij jou een standaard rioolaansluiting realiseren!

Je krijgt na het invullen van het online formulier 'Rioolaansluiting aanvragen' (zie stap 1) meteen een bevestiging van ons. Na enkele dagen bezorgen we je een raming. Deze raming blijft 6 maanden geldig. Indien aan alle voorwaarden is voldaan, dan zal de afrekening gebeuren op basis van deze raming.

Geen standaard rioolaansluiting

Voldoet jouw woning niet aan de standaard voorwaarden of past jouw gemeente dit principe niet toe? Dan bezorgen we je een raming op maat, met een overzicht van de kostprijs van de rioolaansluiting. Deze raming blijft 6 maanden geldig. De afrekening zal gebeuren op basis van de uitgevoerde hoeveelheden.

Stap 3. Raming goedkeuren

Keur je de raming van Riopact goed? Bezorg ons de goedgekeurde raming terug:

Goedgekeurde raming opladen

 

Stap 4. Realisatie rioolaansluiting

Binnen de 6 werkweken (= exclusief onderbrekingen door bouwverlof) na goedkeuring van de raming zal Riopact de rioolaansluiting realiseren.

Stap 5. Aansluiten op de rioolaansluiting

Sluit jouw private riolering aan op de rioolaansluiting.

Stap 6. Keuring aanvragen

Wanneer?

Vooraleer je jouw privériolering in gebruik neemt (= wanneer de bouwfase afgerond is).

Waarom?

Om na te gaan of de aansluiting van het privaat gedeelte van de riolering correct is gebeurd. 

Keuring aanvragen via de website van De Watergroep

  

Meer weten?

Soms ligt een woning te veraf om ze aan te sluiten op de riolering. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je afvalwater. Dat doe je met een IBA, een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater.

 

Naast de verplichte keuring van de waterinstallatie, is ook de keuring van de privéwaterafvoer (= afvoer naar de riolering) verplicht om een efficiënt afvalwaterbeheer te garanderen. Deze keuring geeft je de zekerheid dat de scheiding van jouw privéwaterafvoer correct is uitgevoerd!

Vanaf 1 januari 2021 zijn er 3 extra afkeurcriteria rond de verplichte infiltratievoorziening, de verplichte buffervoorziening en de septische put voor zwart water (keuze rioolbeheerder).

Waarom keuren?

Sinds geruime tijd wordt de gescheiden afvoer van het afval- en het regenwater, het zogenaamde 'afkoppelen', toegepast. Dit geldt zowel op het openbaar domein bij de aanleg van nieuwe rioleringen, als op privédomein. Met de scheiding van de waterafvoer verbeteren we samen de kwaliteit van de waterlopen. Dankzij deze gescheiden afvoer kan het afvalwater quasi onverdund naar de zuiveringsinstallatie, waar het eerst gezuiverd wordt, vooraleer het in de waterlopen geloosd wordt.

Scheiding van regenwater vergt belangrijke financiële inspanningen, zowel van rioolbeheerders als van particulieren. Een kwaliteitsvolle uitvoering is dan ook essentieel. Met de keuring van jouw privéwaterafvoer krijg je als particulier de zekerheid dat de scheiding van jouw privéwaterafvoer correct is uitgevoerd.

Wat keuren?

  • De keuring privéwaterafvoer (= afvoer afval- en regenwater)
  • De keuring waterinstallatie (= sanitaire installatie zoals kranen, boilers, vaatwas ...)
    • keuring binneninstallatie
    • keuring niet-aangesloten binneninstallatie
    • keuring tweedecircuitwater.

Wanneer keuren?

De keuring van jouw privéwaterafvoer is verplicht (zie Algemeen Waterverkoopreglement art. 12/1 §1):

  • wanneer je jouw huis bouwt of herbouwt
  • wanneer je een nieuwe aansluiting aanlegt of een individuele zuivering installeert
  • wanneer je een gescheiden riolering aanlegt op het openbaar domein tenzij je er een conform keuringsattest van nieuwbouw- of herbouwing kan voorleggen dat niet ouder is dan 5 jaar
  • bij een niet-conform keuringsattest.

Keuring aanvragen?

Keuring aanvragen via de website van De Watergroep

Voeg bij jouw aanvraag volgende documenten:

  • de inventaris (PDF) van het rioleringssysteem dat gekeurd moet worden met bijhorende stavingstukken (bijvoorbeeld: factuur, technische fiche, foto’s …)
  • een uitvoeringsplan van het te keuren systeem dat gekeurd moet worden
  • de omgevingsvergunning
  • de werkopdracht. Werkopdrachten kan je terug vinden via de website van AquaFlanders. De werkopdracht PWA bevat informatie over de keuring die zal uitgevoerd worden, de te nemen veiligheidsmaatregelen, klachten, privacy enz. Door het ondertekenen van de inventaris ga je akkoord met alle voorwaarden uit de werkopdracht. Neem deze zeker nog eens door voor de keuring. Zo kan de keuring vlot verlopen.

Let op: het afvoersysteem dient, op de sifons en watersloten na, volledig geplaatst te zijn op het moment van de keuring.

Hoe verloopt een keuring?

Goed om weten

Waar vind ik mijn keuringsattest terug?

Keuringen uitgevoerd vanaf 1 januari 2021 vind je terug in jouw woningpas van de Vlaamse overheid!

Tarieven

Klik hier om de tarieven te bekijken.

Regenwater en putwater zijn interessante waterbronnen die voor tal van toepassingen bruikbaar zijn. De Vlaming verbruikt gemiddeld 100 liter drinkwater per dag. Hiervan gaat een groot deel naar het toilet, de wasmachine en het schoonmaken. Hiervoor kan regenwater of putwater een voordelig alternatief zijn.

Regenwater

Waarom regenwater gebruiken?

  • Je bespaart op de drinkwaterfactuur.
  • Je beschermt de waardevolle grondwaterreserves.
  • Je bespaart op wasmiddelen, omdat regenwater doorgaans zachter is dan leidingwater. Op die manier wordt ook het milieu minder verontreinigd.
  • Jaarlijks is er na verdamping zo'n 750 liter regenwater per vierkante meter beschikbaar. De voorraden zijn dus groot genoeg, en bovendien kost regenwater niets.

Waarvoor kan je regenwater gebruiken?

Regenwater kan een uitstekend alternatief bieden voor leidingwater bij laagwaardige doeleinden zoals toiletten doorspoelen, de auto reinigen, kleding wassen, de tuin besproeien, de vloer dweilen of de stoep reinigen.

Waarvoor kan je regenwater niet gebruiken?

Het gebruik van regenwater mag geen risico inhouden voor de volksgezondheid. Regenwater is immers geen drinkwater! Het kan dus niet gebruikt worden om voedsel te bereiden of voor de persoonlijke hygiëne.

Hoe een regenwatersysteem installeren?

Een goed functionerend regenwatersysteem bestaat uit een voorraadtank (bij voorkeur min. 5.000 liter inhoud), een elektrische pomp met keerklep op de zuigleiding die terugvloei naar de tank belet, een onderhoudsvriendelijke filter en een leidingenstelsel naar de aftappunten. Bij elk aftappunt moet een vermelding aangebracht worden dat het water niet drinkbaar is.

Regenwater is zeer zacht en zuur. Regenwater tast metalen leidingen aan. Gebruik daarom een geschikte pomp en kunststofbuizen om het regenwater in de woning te verdelen.

Regenwater bevat allerlei bacteriën en verontreinigingen. Het is daarom verboden een koppeling of tijdelijke verbinding te maken tussen het systeem van de regenwaterleidingen en de drinkwaterleidingen. Dit verbod is trouwens opgenomen in de technische reglementering, waaraan iedere klant zich moet houden. In de praktijk kan je dit technisch verwezenlijken door een systeem met 2 afzonderlijke voedingsleidingen of door een systeem met één voedingsleiding en een bijvoeding.

Lees ook de folder "Het gebruik van regenwater" (PDF, 1 MB).

Putwater

Niet Drinkbaar

Als je jouw putwater ook als drinkwater gebruikt, is voorzichtigheid geboden. Steeds vaker is het putwater verontreinigd en voldoet het niet meer aan de kwaliteitseisen van drinkwater. Indien je woont in het verzorgingsgebied van De Watergroep en nog niet bent aangesloten op het drinkwaternet, kan je jouw putwater eenmalig gratis laten analyseren voor een beperkt aantal parameters. Voorwaarde is wel dat het technisch mogelijk is voor De Watergroep om jouw woning aan te sluiten op het drinkwaternet.
 

Opgelet! Tappunten gevoed met regenwater of putwater (tweedecircuitwater) dienen te worden voorzien van een pictogram 'Niet drinkbaar'.

Regenwaterput bijna leeg?

Vaste verbinding

Als de regenwaterput dreigt leeg te komen in periode van langdurige droogte kan water vanuit het drinkwaternet worden toegevoegd. Bijvullen of omschakelen in geval van droogte kan via één van de onderstaande systemen. Belangrijk bij deze systemen is het respecteren van de algemene voorwaarden waaraan de installatie moet voldoen. Tip: de regenwaterput gedeeltelijk vullen is meestal al voldoende om een droge periode te overbruggen.

1. Bijvulling van de regenwaterput

Controleer regelmatig het peil van het regenwater. In droge periodes kan men bij lage regenwaterstand regelmatig een hoeveelheid drinkwater op een gecontroleerde wijze bijvullen. Volg tijdens het bijvullen van de regenwaterput het niveau goed op (bv. door een keukenwekker of het alarm op je telefoon in te stellen, zodat zeker geen drinkwater verloren gaat).

Belangrijk is om een onderbreking van minimaal 2 centimeter te respecteren tussen de voeding en de bijvulleiding naar de put. Op deze manier kan eventuele waterverspilling worden opgemerkt.

Reglementaire bijvulling tweedecircuitwaterreservoir

2. Omschakeling van de aanzuigleiding

In dit geval moet de verbruiker zelf het niveau van de hemelwaterput in het oog houden. Als het niveau te laag komt, kan hij omschakelen naar de buffertank, gevoed met drinkwater door de bediening van een aantal afsluiters. Dergelijk systeem kan eveneens geautomatiseerd worden in functie van het peil van de regenwaterput. Het is belangrijk erop toe te zien dat geen drinkwater ongemerkt kan terugvloeien naar de hemelwaterput. De automatische bijvulsystemen dienen Belgaqua gekeurd te zijn. Het is aangewezen de afvoer van het automatisch bijvulsysteem eveneens te onderbreken ten opzichte van de riolering, zodat lekverliezen kunnen voorkomen worden.

3. Omschakeling door middel van een dubbel leidingennet naar de tappunten (off/off)

Er worden naar alle plaatsen waar men een toestel wenst aan te sluiten op hemelwater 2 totaal gescheiden leidingen aangelegd: een hemelwaterleiding en een drinkwaterleiding. Bij hemelwatertekort zal men de toestellen manueel moeten omschakelen. Na stilstand en na overschakeling dienen de leidingen grondig te worden doorgespoeld en zo nodig gereinigd. Dit systeem is duurder wegens de aanleg van een dubbel net.

Riopact is een samenwerking tussen De Watergroep en Aquafin

Nood aan meer informatie?

Contacteer ons